Na ostatniej, specjalnej sesji Rady MGR radny Karol Białecki w interpelacjach i zapytaniach zwrócił się z pytaniem, dlaczego jeszcze nie otrzymał kopii tzw. "listu intencyjnego", zawartego prawie rok temu przez burmistrza Rawicza z firmą Animex, mimo że ustawowy termin na odpowiedź minął dzień wcześniej. Po sesji w końcu radny otrzymał kopię tegoż "listu", którego treść włodarz od 12 grudnia 2016 r. trzymał w tajemnicy. Po zapoznaniu się z zawartością merytoryczną tego "listu" wyraźnie widać, że Grzegorz Kubik miał powody, aby jego treść pozostała skryta przed opinią publiczną..
Czytaj więcej...
W minionym tygodniu, 22 listopada, odbyła się sesja Rady MGR, na której reprezentanci Animexu, ci przyjezdni i ci miejscowi, próbowali przekonać radnych i przybyłych na sesję mieszkańców, że planowana w Sierakowie ubojnia nie będzie uciążliwa dla Sierakowa i miasta Rawicza. Andrzej Pawelczak, na sesji Rady MG Rawicz stwierdził, że zakłady mięsne teraz buduje się w centrach miast, a nie na wsiach, jak to było wcześniej. Sprawdziłem. Poszukałem w internecie lokalizacje w Polsce wszystkich zakładów Animexu, naniosłem w przybliżeniu powierzchnie zakładów* i obrazy pokazują zgoła coś przeciwnego.
Czytaj więcej...
Grzegorz Kubik stchórzył, bo nie pojawił się w programie "Lustra" w TVP3 Poznań, do którego został zaproszony wraz z przedstawicielami mieszkańców protestujących przeciwko budowie w Sierakowie ubojni i zakładu utylizacji odpadów poubojowych firmy Animex. Na początku programu postawiona została teza, że burmistrz unika spotkań z mieszkańcami i nie udziela konkretnych informacji w sprawie planowanej budowy ubojni. Zbywa zdawkowo, kluczy w swoich wywodach i nie odpowiada nawet na pytania zadane w trybie dostępu do informacji publicznej. Zachowuje się jak szatniarz, któremu zabrakło płaszczy w szatni i odpowiada: "nie ma, ja nie wiem i co mi zrobicie?" A procedury zmierzające do lokalizacji zakładu toczą się ponad rok w atmosferze pełnej niedomówień, które są pokłosiem unikania przez włodarza udzielania odpowiedzi na proste pytania.
Czytaj więcej...

W 2007 r. na zlecenie ZWiK w Rawiczu, Zakład Geologiczno-Wiertniczy HYDROSERVIS z Poznania pod kierunkiem Zbigniewa Balcerkiewicza na podstawie własnych badań i analizy dokumentów historycznych opracował dokumentację pt.: "Obecny stan i perspektywy zaopatrzenia w wodę miasta Rawicza". Dokument ten powinien być poważnym ostrzeżeniem dla wszystkich mieszkańców gminy Rawicz i przestrogą dla szkodników, którzy dążą do lokalizacji jakiegokolwiek niebezpiecznego dla środowiska zakładu na obszarze leżącym na północ lub na zachód od Rawicza. To ostrzeżenie, to nie są przelewki.
Czytaj więcej...